Over

Welkom op de website van Margalith Kleijwegt

Als journalist met een scherp oog en gevoel voor detail heeft ze jarenlange ervaring in het beschrijven van menselijke en maatschappelijke processen. Of het nu om een zwarte school gaat of om een kliniek voor adolescenten, ze kijkt altijd heel precies naar hoe iedereen zich tot elkaar verhoudt.

Ze begon haar carriere in de praktijk, namelijk als sociaal werker in Zuid-Londen, een multiculturele buurt waar het permanent crisis was. Meisjes die wegliepen, mannen die hun vrouw lieten zitten, kinderen die werden mishandeld. De sfeer was rauw, maar ook warm en voor Kleijwegt was het oplossen van deze situaties vooral leerzaam.

Terug in Nederland begon ze te schrijven voor het weekblad Vrij Nederland. Vaak lange artikelen waar veel research aan vooraf ging. De afgelopen jaren schreef ze vooral over onderwijs, zorg, en de multiculturele samenleving. Af en toe waren die stukken de opmaat naar een boek, zoals bij ‘Onzichtbare Ouders, de buurt van Mohammed B’, dat over het isolement van allochtone ouders en kinderen in Amsterdam-West ging. Het boek werd een bestseller en is bovendien in het Duits vertaald.In 2010 verscheen ‘Sofia’, met daarin het verhaal van een Marokkaans meisje dat tegen de zin van haar ouders verliefd wordt op een Nederlandse man.

Margalith Kleijwegt heeft zich sinds 1 februari 2012 gevestigd als zelfstandig researcher en schrijver/journalist.

In 2016 publiceerde ze het rapport ‘2 werelden, 2 werkelijkheden’, dat ze in opdracht van de minister van onderwijs maakte. Ze onderzocht hoe maatschappelijke spanningen de klas binnenkomen en of docenten daar voldoende op zijn voorbereid. Het rapport vond veel weerklank, afgelopen september hield de Tweede Kamer zelfs een hoorzitting over de bevindingen in de rapportage.

Kleijwegt geeft tegenwoordig regelmatig lezingen en workshops op basis van haar jarenlange onderzoek op het gebied van integratie.

Foto: Allard de Witte